SORU VE YANITLARLA
O-DAMGA: ONLİNE OTİZM- DİSİPLİNLERARASI MESLEKİ GELİŞİM AKADEMİSİ
O-DAMGA nedir?
O-DAMGA otizmli çocuk/bireyler ile çalışan ve çalışacak olan eğitimci ve uzmanların mesleki gelişimine katkı sunacak teorik ve uygulamalı bir mesleki gelişim programıdır.
O-DAMGA kaç modül, hafta, kaç saat, kaç oturum sürecektir?
O-DAMGA toplam 12 modül, ayda 2 gün 2 modül, toplam 36 saat, 54 oturum sürecektir. Modüller toplam 6 ayda tamamlanacaktır.
O-DAMGA’ hangi modüller ve öğretim elemanları yer almaktadır?
O-DAMGA’da aşağıdaki modüller ve öğretim elemanları yer alacaktır:
MODÜL 1: OTİZM VE ÖZELLİKLERİ – TIBBİ TANI VE FARMAKOLOJİK SÜREÇLER
Doç. Dr. Ümit Işık – Bebek, Çocuk ve Genç Psikiyatristi, Ümit Işık Akademi (https://www.isikumit.com/)
Otizm spektrum bozukluğu (OSB) etiyolojisinde genetik temelin yer aldığı, çevresel etmenlerin epigenetik etkileşimlerle riski artırdığı, nöronal bağlantıların etkilendiği, nöroimmünolojik mekanizmaların da rol alabildiği nörogelişimsel bir grup bozukluğu içermektedir. Sosyal iletişim ve etkileşimde güçlükler ile sınırlı ve yineleyici davranış örüntüleri ile karakterize bir bozukluk olan OSB’nin erken tanı konulması konusunda katkı sağlayabilecek herhangi bir kan testi, manyetik rezonans (MR) ya da bilgisayarlı tomografi (BT) gibi bir görüntüleme yöntemi ya da genetik tetkik bulunmamaktadır. Tanı laboratuvar değerlendirmelerine dayanılarak değil, bu konuda uzmanlaşmış tıp doktorları olan çocuk ve ergen psikiyatristlerinin klinik muayeneleri ile konulmaktadır. OSB’li bireylerin genel nüfusa oranla daha fazla davranışsal sorun ve psikiyatrik bozukluk gösterdikleri pek çok epidemiyolojik ve klinik çalışmada gösterilmiştir. Komorbid psikiyatrik durumların değerlendirilmesi ve tespit edilip tedavi edilmesi, bu bireylerin eğitsel programlarına, öğrenmelerine ve hayat kalitelerine önemli düzeyde katkıda bulunmaktadır.Otizm spektrum bozukluğu oldukça karmaşık geniş bir belirti yelpazesine sahip ve terapi/müdahalesi bireye özgü olan ve gerektiğinde ilaç tedavileri de kullanılması gereken bir nörogelişimsel bozukluktur. O-DAMGA: Online Otizm- Disiplinlerarası Mesleki Gelişim Akademisinde size bu modülde otizm spektrum bozukluğunun tanısı, özellikleri vefarmakolojik süreçleri anlatılacaktır.
MODÜL 2 OTİZMDE EĞİTİMSEL, GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME VE ÖĞRETİMİ PLANLAMA
Doç. Dr. Veysel AKSOY, Özel Eğitim Uzmanı, Anadolu Üniversitesi, Engelliler Araştırma Enstitüsü (https://avesis.anadolu.edu.tr/vaksoy)
Otizme yönelik eğitsel ve davranışsal müdahalelerde çocuğun eğitim gereksinimlerini karşılamak amacıyla geliştirilmesi gereken müdahale planları çocuk ve aile açısından önemtaşımaktadır. Etkili bir müdahale planlayabilmek, çocuğun eğitim ihtiyaçlarını ortaya koyacak sistematik bir değerlendirme ile mümkündür. Bu amaçla çocuklar öncelikle kapsamlı bir gelişimsel değerlendirmeye alınmalıdır. Kapsamlı değerlendirme yapabilmek amacıyla bir değerlendirme planı geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Gelişimsel değerlendirme sonuçları ile çocuğu akranları ile karşılaştırıldığında hangi alanlarda desteğe gereksinimi ortaya konulur. Bu doğrultuda yapılacak bir eğitsel değerlendirme planlaması ile çocuğun gelişim gereksinimlerine yanıt verecek eğitim hedefleri belirlenir ve öğretimi planlanır. Bu modülde otizmde eğitimsel ve gelişimsel değerlendirme sürecinin bileşenleri ve uygulamaları tanıtılarak otizmde kapsamlı öğretim planları geliştirmeye hizmet edecek değerlendirme süreç ve yaklaşımları tanıtılacaktır. Ölçme araç ve yaklaşımları, standart ve öğretmenler/uzmanlar tarafından geliştirilebilecek test ve ölçümler, değerlendirme planları geliştirme ve sonuçları yorumlayarak raporlama gibi konularda bilgiler sunularak katılımcıların eğitsel ve gelişimsel değerlendirme yeterlikleri desteklenecektir.
MODÜL 3 ve 4: OTİZMDE İLETİŞİM, DİL BECERİLERİ VE DESTEKLENMESİ
Prof. Dr. Özlem DİKEN, Dil ve Konuşma Terapisti, Anadolu Üniversitesi, DİLKOM (https://avesis.anadolu.edu.tr/odogramaci)
Otizm spektrum bozukluğu (OSB), gelişimin erken dönemlerinde ortaya çıkan, sosyal etkileşim ve iletişimde kalıcı bozukluklar ve sınırlı tekrarlayıcı davranışlarla karakterize olan nöro-gelişimsel bir bozukluktur (American Psychiatric Association [APA], 2013). Bu tanımdan hareketle iletişimde kalıcı bozukluklar OSB’nin tanı kriteri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tipik gelişen çocuklar erken dönemden itibaren bakış, jest-mimik ve seslendirme gelişiminin kilometre taşlarını belirli bir sırayla tamamlayarak söz öncesi dönemi tamamlar, aşağı yukarı yaşlarında da ilk sözcük üretimlerine geçerler. Yaklaşık 2 yaşından itibaren de iletişimin yükünü sözel dil becerileri çekerken söz öncesi dönemde yer alan bakış, jest, prozodi vb.iletişimi desteklemeye devam eder. OSB’de dil ve iletişim becerilerinin gelişimi tipik gelişen bireylerden büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Söz öncesi iletişim döneminin ana iletişim araçları olan bakışlar, sesler ve jestlerin kullanımı otizmli çocuklarda ortaya çıkış zamanı, niteliği ve kullanım sıklığı gibi alanlarda belirgin farklılıklar ve sınırlılıklar göstermektedir. Söz konusu farklılıklar OSB’nin erken dönem belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra OSB’li çocukların iletişim kurma motivasyonlarında yaşadıkları zorluklar, çevreden gelen sosyal etkileşim istekve fırsatlarına yanıt vermemesi ancak kendilerinin de sosyal etkileşim fırsatı yaratacak girişimlerde bulunmaya meyilli olmaması da çok yaygın olarak gözlemlenen bir durumdur (Paul ve Simmons, 2019; Mastrogiuseppe et al., 2015). Söz dönemine geçildiğinde ise OSB’libireylerin ilk sözcüklerini üretmede gecikmesi ile birlikte özellikle dilin sosyal etkileşim boyutunu temsil eden bileşeni kullanım/pragmatik bileşeninde yaşanan sorunlar yaşam boyu devam etmektedir. Otizmli çocukların yaklaşık olarak 1/4'ü sözlü iletişim kurabilecek konuşma becerilerine sahip değildir (Tager-Flusberg ve Kasari, 2013). Konuşabilen otizmli bireylerin de çoğu genellikle sözcükleri ve sözcük kombinasyonlarını akıcı ve etkin olarak kullanmada sorunlar yaşamaktadır. Bu modül, OSB’nin aynı zamanda erken dönem belirtileri olan söz öncesi dönem araçlarından bakış (göz kontağı kurma, gösterilen yere bakma, bakışı nesne/kişi vb. arasında bölebilme,) jest-mimik (başkalarının jest-mimiğini anlamlandırma, farklı jestleri kullanabilme, işaret etme vb.) ve seslendirme (sosyal etkileşim amaçlı seslendirme yapma, karşılık verme vb.) alanlarında yaşanan zorlukların, farklılıkların neler olduğu ve bunların dil gelişimi ile ilişkisini ön koşulluk bağlamında açıklamayı hedeflemektedir. Bununla birlikte dilin kullanımı başta olmak üzere sözel dile geçildiğinde yaşanan farklıkların ve zorlukların neler olduğunun tartışılması hedeflenmektedir. Sonrasında ise eğitim ortamında OSB’ye ilişkin iletişim tablosunu desteklemeye yönelik olarak Doğal Dil Öğretim Stratejilerinden bahsedilecektir.
MODÜL 5: OTİZMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE KULLANILAN DAVRANIŞSAL MÜDAHALELER-1
Öğr. Grv. Dr. Ali KAYMAK & Öğr. Grv. Dr. Gökhan İNCE Özel Eğitim Uzmanları, Anadolu Üniversitesi, Engelliler Araştırma Enstitüsü ((https://avesis.anadolu.edu.tr/alikaymak) ; https://avesis.anadolu.edu.tr/gokhanince)
Otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanılı çocukların eğitiminde kullanılan davranışsal müdahaleler, özellikle Uygulamalı Davranış Analizi/ ABA ilkelerine dayanır. Bu müdahaleler, otizmli çocukların iletişim, sosyal beceriler, akademik beceriler ve günlük yaşam aktivitelerini geliştirmelerine yardımcı olurken, aynı zamanda problem davranışları azaltmayı hedefler. Bu eğitimde, otizmli çocuklarla çalışan eğitimciler ve terapistlere yol gösterecek davranışsal müdahalelerin temelini oluşturan yöntem, teknik ve stratejiler ele alınacaktır.
Bilimsel dayanaklı olmaları, bireyselleştirilebilmeleri ve somut sonuçlar vermeleri nedeniyle özel eğitimde sıkça tercih edilen Ayrık Denemelerle Öğretim, İpucu Sunma, Pekiştirme, Uyaran Kontrolü Oluşturma gibi temel öğretmenlik becerilerinin ele alınacağı bu eğitimde. bu yöntem, teknik ve stratejilerin nasıl uygulanacağı, bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak nasıl uyarlanabileceği ve etkili bir öğretim sürecinin nasıl oluşturulacağı üzerinde durulacaktır.
Katılımcılar, teorik bilgilerin yanı sıra pratik örnekler ve uygulama örnekleri ile desteklenen bu eğitim sayesinde, otizmli bireylerin öğrenme sürecini en üst düzeye çıkarmak için gerekli temel becerileri kazanacaklardır. Eğer siz de bilimsel temellere dayanan, etkili öğretim yöntem/teknikleri öğrenmek ve uygulama becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, bu eğitim tam size göre!
MODÜL 6: OTİZMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE KULLANILAN DAVRANIŞSAL MÜDAHALELER-2
Öğr. Grv. Dr. Ali KAYMAK & Öğr. Grv. Dr. Gökhan İNCE Özel Eğitim Uzmanları, Anadolu Üniversitesi, Engelliler Araştırma Enstitüsü ((https://avesis.anadolu.edu.tr/alikaymak) ; https://avesis.anadolu.edu.tr/gokhanince)
Uygulamalı Davranış Analizi/ABA, otizmli çocukların eğitiminde dünya çapında kabul görmüş, bilimsel temelli bir yaklaşımdır. ABA, davranışları anlamak, değiştirmek ve yeni beceriler öğretmek için sistematik ve kanıta dayalı yöntemler sunar. Bilimsel temelli, esnek ve bireysel ihtiyaçlara odaklanan bu yaklaşım, otizmli çocukların potansiyelini ortaya çıkarmada büyük bir fark yaratır; otizmli çocukların eğitiminde yalnızca davranışları değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda onların yaşam kalitesini artırmak ve bağımsız bir birey olarak topluma katılmalarını sağlamak için de güçlü bir araçtır. Eğitimciler ve aileler, ABA'nın prensiplerini ve tekniklerini öğrenerek otizmli çocukların hayatında anlamlı bir değişim yaratabilirler. Bu eğitimde otizmli çocukların eğitiminde etkisi kanıtlanmış, ABA temelli öğretim yöntemlerinden Etkinlik Çizelgeleri, Video Model ile Öğretim ve Şekil Vermeyi anlatacak ve uygulama örnekleri paylaşacağız. Otizmli çocukların eğitiminde bilimsel yöntemleri uygulamak isteyen ve özel eğitim alanında kendini geliştirmeyi hedefleyen herkesin bu eğitime katılması tavsiye edilir.
MODÜL 7: DAVRANIŞ YÖNETİMİ
Doç. Dr. Özlem TOPER, Özel Eğitim Uzmanı, Bursa Uludağ Üniversitesi, (https://avesis.uludag.edu.tr/ozlemtoper)
Sosyal iletişim ve etkileşim becerilerindeki yetersizlikler ile sınırlı ve yineleyici davranış, ilgi ve etkinlikler Otizm Spektrum Bozukluğunun (OSB) ayırıcı tanı kriterleri arasında yer almaktadır ve bireylerin bu alanlarda yaşadıkları güçlükler ve davranışsal özellikler, olağan gelişim gösteren akranları ile diğer gelişimsel yetersizliği olan bireylerle karşılaştırıldığında farklı özelliklerde problem davranışlar sergilemelerine neden olabilmektedir. Bu davranışlar bireylerin kendisine ve etrafına zarar verici olabilmekte, öğretim etkinliklerine katılımlarını engelleyebilmekte ve sosyal açıdan diğerleri tarafından kabullerini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle OSB olan bireylerin sergiledikleri problem davranışlara müdahale etmek öğretimden daha üst düzeyde yararlanmaları ve toplum içinde uyum sağlamaları açısından hem bireylerin kendisi hem de yaşamlarındaki diğer kişiler açısından önem arz etmektedir. Bu gereksinimden dolayı bu modülde öncelikle OSB olan bireylerin sergileyebileceği problem davranışların neler olabileceği, bu davranışların olası nedenleri ve işlevleri ile bu davranışların işlevlerinin belirlenmesinde izlenebilecek yolların neler olduğuna yönelik bilgi verilecektir. Ardından bu davranışların önlenmesi amacıyla kullanılabilecek müdahale stratejileri vaka örnekleri üzerinden tartışılarak anlatılacaktır.
MODÜL 8: OTİZM'DE DUYUSAL MOTOR BECERİLER: GELİŞİM, DEĞERLENDİRME VE MÜDAHALE
Dr. Fizyoterapist Aymen BALIKÇI, Sene-On, (https://senseon.com.tr/aymen-balikci/)
"Duyu bütünleme ve motor becerilerdeki farklılıklar, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB)’nun en temel erken dönem (bebeklik dönemi) bulguları arasında yer almaktadır. OSB’li birçok çocuk, duyu bütünleme ve motor becerilerde yaşadığı sınırlılıklar nedeniyle günlük yaşam aktivitelerine katılımda zorluklar yaşayabilmektedir. Bu nedenle, OSB’li bireylerin bebeklik ve çocukluk döneminde duyu bütünleme fonksiyonlarını ve motor becerilerini doğru bir şekilde değerlendirmek ve bu alanlarda kanıta dayalı müdahale stratejilerini belirlemek büyük önem taşımaktadır. Bu webinar programında, katılımcılar OSB ile ilişkili duyu bütünleme ve motor gelişim farklılıklarını erken dönemden itibaren nasıl tanıyabileceklerini, bu farklılıkların çocukluk dönemindeki görünümlerini, değerlendirme yöntemlerini (gözlem, klinik ölçekler ve testler gibi) ve bu alanlarda uygulanan kanıta dayalı müdahale programlarını öğrenecekler. Ebeveynler, eğitimciler, terapistler ve alana ilgi duyan herkes için özel olarak tasarlanan bu eğitim, OSB’li bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik pratik, etkili ve güncel yöntemler sunmayı hedeflemektedir. OSB’li bireylerde duyu bütünleme ve motor beceriler alanında güncel araştırmaları ve uygulamaları keşfetmek isteyen herkesi bu bilgi dolu oturuma davet ediyoruz!"
MODÜL 9: OTİZMDE İLİŞKİ TEMELLİ UYGULAMALAR
Prof. Dr. İbrahim H. DİKEN, Erken Müdahale Uzmanı, Anadolu Üniversitesi, Engelliler Araştırma Enstitüsü (https://avesis.anadolu.edu.tr/ihdiken)
Sosyal etkileşim ve iletişimdeki sınırlılıklar Otizm’in öncelikli ayrıdedici kriterleri arasında yer alırken bu beceriler doğum öncesinde gelişmeye başlar ve özellikle yaşamın ilk 6 hatta ilk 3 yılında en kritik evresini yaşar. Bu bağlamda Otizm tanılı ya da riskli bebek ve çocuğun uyanık iken hayatında (öğrenme ve gelişim sürecinde) en aktif role sahip olan ebeveynlerin (birincil bakım verenler) çocukları ile etkileşimler oldukça önemlidir. Ebeveynler bu süreçte alandaki eğitiömci ve uzmanlardan yönlendirilme beklentisi içinde iken alandaki eğitimci ve uzmanların bu konudaki donanımları yeterli olmayabilmektedir. Bu modülde ebeveynlerin çocukları ile etkileşimlerinin ve dolayısı ile özellikle çocuklarının sosyal etkileşim becerilerinin nasıl geliştirtileceğine (günlük rutinler, etkinlikler ve geçişler) ilişkin spesifik ipuçları (stratejiler) video analizleri ve örnekleri temelinde katılımcılar ile interaktif paylaşılacaktır.
MODÜL 10: OTİZMDE YAPAY ZEKA: UZMANLAR İÇiN STRATEJİLER VE UYGULAMALAR
Dr. Öğr. Üyesi Erkan KURNAZ, Özel Eğitim Uzmanı, Anadolu Üniversitesi, Engelliler Araştırma Enstitüsü, (https://avesis.anadolu.edu.tr/erkankurnaz)
Otizmde yapay zeka ile yeni bir döneme hazır mısınız?
Gelişen teknoloji, otizm alanında bireyselleştirilmiş ve etkili öğretim stratejileri sunmak için yeni fırsatlar yaratıyor. Yapay zeka, öğrenme süreçlerini kişiselleştirme, öğrenci performansını analiz etme ve öğretim yöntemlerini optimize etme açısından devrim niteliğinde çözümler sunuyor. "Otizmde Yapay Zeka: Uzmanlar İçin Stratejiler ve Uygulamalar" eğitimi, özel eğitim uzmanları, akademisyenler, kurum yöneticileri ve bu alanda çalışan profesyoneller için özel olarak tasarlanmıştır. Bu programda, öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun, veri temelli ve yapay zeka destekli eğitim çözümleri geliştirme konusunda derinlemesine bilgi ve pratik beceriler edineceksiniz. Eğitim boyunca, yapay zekanın özel eğitimde nasıl etkin kullanılacağını, veri odaklı karar mekanizmalarının nasıl geliştirileceğini ve AI destekli eğitim araçlarının nasıl optimize edileceğini öğreneceksiniz. Ayrıca, özel eğitimde yapay zeka uygulamalarının etik boyutlarını ve uygulama süreçlerinde dikkat edilmesi gereken kritik noktaları keşfedeceksiniz. Bu eğitim, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin eğitiminde teknolojinin sunduğu en ileri yöntemleri kullanarak, öğrencilerin potansiyellerini en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen uzmanlar için güçlü bir rehber olacaktır. Yapay zeka tabanlı kişiselleştirilmiş öğretim stratejileri, veri analitiği ile desteklenen öğrenme süreçleri ve yenilikçi eğitim yaklaşımları ile siz de bu dönüşümün bir parçası olun!
MODÜL 11: SÜPERVIZYON-1
Öğr. Grv. Dr. Ali KAYMAK & Öğr. Grv. Dr. Gökhan İNCE Özel Eğitim Uzmanları, Anadolu Üniversitesi, Engelliler Araştırma Enstitüsü ((https://avesis.anadolu.edu.tr/alikaymak) ; https://avesis.anadolu.edu.tr/gokhanince)
Otizm spektrum bozukluğu ve diğer özel gereksinimli bireylerin eğitiminde bilimsel dayanaklı uygulamalar, öğrencilerimizin gelişimsel potansiyellerini ortaya çıkarmak için büyük önem taşır. Bu doğrultuda, Ayrık Denemelerle Öğretim, İpucu Sunma, Pekiştirme ve Uyaran Kontrolü Oluşturma konularını kapsayan Davranışsal Müdahaleler-1 eğitiminin ardından özel eğitim alanında deneyimli uzmanlar eşliğinde onlinegrup süpervizyonu gerçekleştirilecektir. Bu süpervizyon, bir grup çalışması şeklinde planlanmış olup hem uzman geri bildirimi hem de akran öğretimi fırsatı sunmaktadır.Süpervizyon oturumlarında video analizleri yapılarak uygulamalara ilişkin olumlu ve düzeltici geribildirimler verilecektir. "Teorik bilgi, uygulamada karşılaşılan zorlukları çözmek için tek başına yeterli olmayabilir. Geribildirim ve süpervizyon, öğrendiklerinizi pratiğe dökmenizi ve öğrencilerinizin gelişimini en üst düzeye çıkarmanızı sağlar. Deneyimli uzmanlardan alacağınız geribildirimler ve akran öğretimi ile mesleki becerilerinizi geliştirin, öğrencilerinizin başarısına katkıda bulunun!"
MODÜL 12: SÜPERVIZYON-2
Öğr. Grv. Dr. Ali KAYMAK & Öğr. Grv. Dr. Gökhan İNCE Özel Eğitim Uzmanları, Anadolu Üniversitesi, Engelliler Araştırma Enstitüsü ((https://avesis.anadolu.edu.tr/alikaymak) ; https://avesis.anadolu.edu.tr/gokhanince)
Otizm spektrum bozukluğu tanılı çocukların eğitiminde kullanılan Etkinlik Çizelgeleri, Video Model ile Öğretim ve Şekil Verme gibi yöntemler, öğrencilerin bağımsızlıklarını artırmak, yeni beceriler kazandırmak ve davranış sorunlarını azaltmak için oldukça etkilidir. Ancak bu yöntemlerin başarıyla uygulanabilmesi, eğitimcilerin sadece teorik bilgiye sahip olmalarıyla sınırlı değildir. Geribildirim ve süpervizyon, bu yöntemlerin doğru ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayarak, öğrencilerin gelişimini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur. Süpervizyon süreci ile eğitimciler: Uygulama sırasında yaptıkları hataları fark ederek düzeltme imkanı bulur; Uzman geri bildirimi ve akran öğretimi, eğitimcilerin özgüvenini artırır; Karşılaşılan zorluklara yönelik pratik çözümler geliştirir; Doğru uygulanan yöntemler, öğrencilerin akademik, sosyal ve günlük yaşam becerilerindeki ilerlemeyi hızlandırır.
"Uzman geri bildirimi ve akran öğretimi ile öğrendiklerinizi uygulamaya geçirin. Süpervizyonile bilginizi güce dönüştürün!"
O-DAMGA’nın eğitim takvimi nasıldır?
O-DAMGA EĞİTİM TAKVİMİ
MODÜL | ÖĞRETİM ELEMANI | KUR 1: TARİH VE SAAT (20:00 - 23:00) |
KUR 2: TARİH VE SAAT (20:00 - 23:00) |
---|---|---|---|
MODÜL 1. OTİZM VE ÖZELLİKLERİ – TIBBİ TANI VE FARMAKOLOJİK SÜREÇLER | Doç. Dr. Ümit IŞIK | 5 Nisan Ctesi | 3 Mayıs Ctesi |
MODÜL 2. OTİZMDE EĞİTİMSEL, GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME VE ÖĞRETİMİ PLANLAMA | Doç. Dr. Veysel AKSOY | 6 Nisan Pazar | 4 Mayıs Pazar |
MODÜL 3. OTİZMDE İLETİŞİM, DİL BECERİLERİ VE DESTEKLENMESİ-1 | Prof. Dr. Özlem DİKEN | 10 Mayıs Ctesi | 21 Haziran Ctesi |
MODÜL 4. OTİZMDE İLETİŞİM, DİL BECERİLERİ VE DESTEKLENMESİ-2 | Prof. Dr. Özlem DİKEN | 11 Mayıs Pazar | 22 Haziran Pazar |
MODÜL 5. OTİZMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE KULLANILAN DAVRANIŞSAL MÜDAHALELER-1 (Ayrık Denemelerle Öğretim, İpucu Sunma, Pekiştirme, Uyaran Kontrolü Oluşturma) | Öğr. Grv. Dr. Ali KAYMAK & Öğr. Grv. Dr. Gökhan İNCE | 14 Haziran Ctesi | 20 Temmuz Pazar |
MODÜL 6. OTİZMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE KULLANILAN DAVRANIŞSAL MÜDAHALELER-2 (Etkinlik Çizelgeleri, Video Model ile Öğretim, Şekil Verme) | Öğr. Grv. Dr. Ali KAYMAK & Öğr. Grv. Dr. Gökhan İNCE | 15 Haziran Pazar | 16 Ağustos Ctesi |
MODÜL 7. OTİZMDE DAVRANIŞ YÖNETİMİ | Doç. Dr. Özlem TOPER | 12 Temmuz Ctesi | 19 Temmuz Ctesi |
MODÜL 8. OTİZM'DE DUYUSAL MOTOR BECERiLER: GELİŞİM, DEĞERLENDİRME VE MÜDAHALE | Dr. Aymen BALIKÇI | 13 Temmuz Pazar | 17 Ağustos Pazar |
MODÜL 9. OTİZMDE İLİŞKİ TEMELLİ UYGULAMALAR | Prof. Dr. İbrahim H. DİKEN | 9 Ağustos Ctesi | 13 Eylül Ctesi |
MODÜL 10. OTİZMDE YAPAY ZEKA : UZMANLAR İÇİN STRATEJİLER VE UYGULAMALAR | Dr. Öğr. Üyesi Erkan KURNAZ | 10 Ağustos Pazar | 14 Eylül Pazar |
MODÜL 11. SÜPERVİZYON-1 (Ayrık Denemelerle Öğretim, İpucu Sunma, Pekiştirme, Uyaran Kontrolü Oluşturma) | Öğr. Grv. Dr. Ali KAYMAK & Öğr. Grv. Dr. Gökhan İNCE | 6 Eylül Ctesi | 4 Ekim Ctesi |
MODÜL 12. SÜPERVİZYON-2 (Etkinlik Çizelgeleri, Video Model ile Öğretim, Şekil Verme) | Öğr. Grv. Dr. Ali KAYMAK & Öğr. Grv. Dr. Gökhan İNCE | 7 Eylül Pazar | 5 Ekim Pazar |
O-DAMGA ücreti ne kadardır?
Toplam 6 ayda tamamlanacak olan, 12 modül, ayda/haftada 2 gün 2 modül, toplam 36 saat, 54 oturum sürecek ve 6 ay sonunda hem bağımsız modül sertifikası hem de tüm modülleri kapsayan tek bir sertifikanın ve içeriklerin sağlanacağı O-DAMGA’nın ücreti 18.000 TL (KDV Dahil) dir. Kredi kartlarına taksit yapılabilmektedir. Ödeme ve kayıt için lütfen https://odeme.pilumunus.com/ sayfasını ziyaret ediniz.
O-DAMGA eğitimleri nasıl yapılacaktır?
Eğitimler ZOOM platformu üzerinden gerçekleştirilecektir. O-DAMGA eğitimi için kaydınızı (https://odeme.pilumunus.com/) yaptıktan sonra tarafınıza, kaydınızın alındığına dair bir eposta gelecektir. Eposta da yukarda yer alan eğitim takvimi, eğitime katılım ZOOM linki iletilecektir. Kaydını yapıp ancak farklı nedenlerle O-DAMGA modüllerinden herhangi biri ya da birkaçını kaçıranlar bir sonraki kurdaki modüle katılabilecektir.